Бонтон или лепо понашање, представља скуп правила која могу помоћи да у свакодневном животу и кроз разне ситуације будемо пристојни. Сврха тога јесте да се пријатно осетимо у друштву и да кроз лепо понашање не узнемиравамо друге око нас.
Говорићемо о бонтону за столом и замислићемо ситуацију да мушкарац изводи даму у ресторан. Многим мушкарцима ово може помоћи да оставе бољи утисак на даму и да се она у њиховом друштву лепше осећа.

Кад њих двоје долазе у ресторан увек први улази мушкарац. У ресторан се улази и излази без поздрављања, осим у случају када Вас на самом улазу у ресторан поздрави конобар или особље.
Мушкарац треба да изабере сто у ресторану, али у договору са женом. Такође треба да помогне дами да скине или обуче мантил. Када се заузима место за столом мушкарац је тај који ће дами понудити најприкладније, најпогодније место. Нипошто мушкарац не сме дозволити да жена седи на пролазу или окренута према зиду.
Мушкарац за сто никада не седа први, он помаже жени да се смести и придржава јој столицу, како би се жена што удобније сместила. По бонтону тек онда седа мушкарац за сто. При избору јела жена је та која има предност. Уколико се на столу ресторана налази само један јеловник, мушкарац га прво додаје дами, а тек када дама заврши , он ће погледати јеловник и одлучити шта поручује.

Бонтон налаже да комуникацију са конобаром има мушкарац, он разговара и наручује. Жена се конобару обраћа само преко свог каваљера. Када дама препусти избор јела и пића мушкарцу он никада неће наручити оно што је најјефтиније.
По бонтону мушкарац је задужен за избор пића, али пре него што поручи пиће треба да се посаветује са дамом. Уколико дама инсистира на неком једноставнијем јелу, мушкарац ни у ком случају не треба за себе да наручи неко посебно и специјално јело.
Мушкарац се никада не сме грубо објашњавати са конобаром у пристуству даме. Дама се може осетити врло непријатно. Уколико су то примедбе на начин услуге треба их мирно саопштити конобару.
Када дођете у ситуацију да квалитет јела није какав треба, треба се обратити шефу сале или пословођи, дакле конобар не може бити одговоран за рад у кухињи, јер то није његов део посла. Ако мало поведете рачуна можете апсолутно испоштовати бонтон за столом и кроз своје понашање показаћете да имате лепе манире.

Када храна стигне за сто никада мушкарац не почиње први са јелом, већ жена. Дакле увек и у свакој прилици за столом треба сачекати да жена прва проба храну. Немојте разговарати са храном у устима, сачекајте да завршите са залогајем у устима па онда говорите. Листање новина у ресторану није у складу са лепим понашањем, било да листате пре или после ручка.
Када разговарате у ресторану трудите се да ваш тон буде тих и умерен. Треба да оставите утисак одмерене особе и кроз начин гестикулације и комуницирања.
Бонтон не подразумева поправку шминке или фризуре за столом. Уколико се баш јави потреба да се шминка поправи, треба отићи до тоалета. То је лепо понашање од стране жене које захтевају простори као што су ресторани.
Уколико се за време ручка или вечере нешто проспе или вам падне прибор, конобар је дужан да вам донесе нови и да подигне оно што је пало. Не смете се извињавати конобару у таквој ситуацији или лично интервенисати, већ своју захвалност даћете кроз напојницу на крају вечере или ручка.
Конобаре у ресторанима треба ословљавати са “господине”, а конобарице са “госпођо” или “госпођице”. Није пожељно упуштати се у разговоре с особљем ресторана, чак ни ако су то особе које познајете. Њихов је посао да вас и вашу изабраницу послуже, донесу сок, добро вино или воду, те тако није упутно да се ви бавите тиме.

Плаћање у ресторану у основи спада у дужност мушкарца. Међутим, то не значи да нису могућа и одступања – и жена може равноправно да суделује у плаћању рачуна. Тада је због поједностављивања ствари лепо да мушкарац плати заједнички рачун, а после тога рачун се може поделити у зависности од тога ко је шта конзумирао. Раскусуравање ако већ треба да дође до њега, обавите ван ресторана.
Приликом напуштања локала редослед излажења је обрнут од редоследа улажења. Од стола жена иде прва напред (сто и столице треба оставити уредно иза себе), а мушкарац иде иза ње, осигуравајући јој “одступницу”.
Могуће је да све ово делује као превелико оптерећење које ће вас спречити да уживате у оброку који сте наручили, али треба имати на уму да ће свако понашање супротно правилима која се категоришу као културна бити примећено и неће наићи на одобравање ни присутних ни особе с којом сте изашли у ресторан.